Landslagssjefen 2013/ 2014

Den 1 August tiltrer Jakob “the Striking Viking” som landslagssjef for det nyopprettede Norske MMA Landslaget. Jakob har lang fartstid selv som utøver og trener. Han er for tiden pensjonert fra proff-fighter tilværelsen og skal jobbe med å etablere, organisere og heve det Norske MMA Landslaget.

Her er en liten hilsen til Norges første MMA Landslagssjef:

For de av dere som gjerne vil se litt av Jakob som utøver:

Om du ønsker å bli litt mer kjent med Jakob både som person og hans fremtidige ønsker for landslaget, så følger et lite intervju med mannen nedenfor.

1. Hei Jakob, som historisk sjef for Norges første landslag i MMA, kan du gi oss en kort presentasjon av deg for MMA Norge?

Hei MMA Norge. Min aller første erfaring med MMA var vel et Shootfighting seminar med August Wallén tilbake i 1997 hvor jeg kom inn som Kung Fu utøver og ikke skjønte et kvekk av rullende kneebars og alt som hørte med. Men så ble jeg med i Richard Bohlenius sin Vale Tudo/BJJ klubb på Kampen hvor også John Olav Einemo og Joachim Hansen nylig hadde begynt å trene. Den store øyeåpneren var rett og slett at selv om jeg hadde holdt på med kampsport aktivt siden 11-års alderen, så ble jeg slengt omkring som en tøybamse. Så da ble det «MMA for life».

Etter hvert flyttet jeg til Trondheim for å studere til siv.ing. og startet det som skulle bli «Trondheim Fight Gym». Der ble Norges første formålsbygde MMA gym komplett med bur, ring, burvegg og det det hele bygget. Det var det eneste stedet der man kunne komme inn uten en dag med kampsport og bli ledet frem til proffkamp gjennom et skreddersydd pensum. På den tiden var tanken fortsatt at man måtte helst ha bakgrunn innenfor eksempelvis BJJ, bryting, stående kamp osv for å få lov til å begynne med MMA. Jeg tror vi viste at dette er en foreldet idé gjennom å bringe folk til seier på veldig kort tid både i semi-proff og proffligaen. Totalt hadde vi vel 15 aktive fightere og ca 100 andre som deltok på mosjonistnivå og konkurrerte litt her og der for gøy.

For egen del reiste jeg også ekstremt mye for å trene med de beste. Miletich Fighting Systems (USA), American Top Team (USA), Brazilian Top Team (Brasil), Red Devil (Russland), Tiger Muay Thai/MMA (Thailand), Mass Submission Academy (USA) for å nevne noen. Det har blitt såpass mange turer og steder opp gjennom årene at det begynner å bli vanskelig å huske alt. Men filosofien var hele veien å ta med de beste ideene, treningsfilosofiene og teknikkene hjem til klubben. Akkurat nå bor jeg i Aten og har så smått begynt å snuse på treningen hos Gracie Barra her.

Kampmessig har jeg en proff record på 13-4, og det største var vel å vinne Finnfight to ganger. Det er noe helt eget ved å gå 10 minutters runder så å si uten regler. Kampbildet, og adrenalinnivået, blir litt annerledes med skaller, nedgående albuer, soccer kicks osv. Samt at Finnfight var jo det store da jeg først startet med sporten – på den tiden hadde jeg ikke engang hørt om UFC. Jeg husker vi satt på klubben og så på skikkelig Vale Tudo fra Brasil, og Finnfight der Richard og Joachim vant. Det var liksom det som gjaldt.

 

2. Hva er viktig for deg i denne jobben?

Jeg tror det sentrale vil være å evne å skape et godt team på tvers av klubber med veldig forskjellige vinklinger til sporten. Laget skal representere det beste Norge har å by på innenfor amatør-MMA, og da er det helt essensielt med en gruppe mennesker som støtter hverandre, deler kunnskap og hjelper med hverandres utvikling. Det er det gode gamle «leave your ego at the door».

Ellers har jeg vel i årevis sagt at grunnen til at vi i Norge ikke alltid når helt opp, er at vi ikke har profesjonalisert systemet rundt våre utøvere. I starten av sportens historie i gamleland, var det rett og slett snakk om å være tøff og kunne teknikkene. Hvis du kunne håndverket, så vant du. Etter hvert begynte folk å skjønne at man måtte være litt idrettsutøver også, så da begynte folk å se litt på kosthold, og kanskje løpe og løfte litt.

Men poenget er at på høyere nivå, så er det noe alle gjør. Selv på amatørnivå skjønner folk at de må ete greit, jobbe med kroppen og kunne teknikken. Det er en selvfølge. Det som derimot trengs, og som er vanlig i annen internasjonal toppidrett, er å ha en helhetlig tankegang for utøverens utvikling. Dette inkluderer mental trening, skreddersydd opplegg for styrke/kondis/kosthold i forhold til utøverens individuelle behov (John Fitch og George St Pierre har eksempelvis ganske forskjellige behov her), skikkelig planlegging for å være sitt beste til kampdagen, strategi og taktikk – til og med utøverens spirituelle standpunkt (å forstå dennes indre overbevisning/motivasjon for å drive med sporten og hvordan dette må tas hensyn til for å få ut best mulig prestasjon).

Siden vi ikke har tilgang til utøverne døgnet rundt som i en profesjonell klubb, vil det være sentralt å formidle kunnskap og «hjemmelekser» gjennom landslagssamlingene. Der vi ser at andre har bedre kompetanse enn oss selv, vil vi også ønske å bringe inn de som kan best formidle til laget konseptet vi er interessert i.

 

3. Hva er din visjon for landslaget fremover?

Visjonen er å vise hva norske utøvere er kapable til. Selvfølgelig avhenger også dette av at de rette menneskene havner på laget fra starten av – utvalget i slutten av august blir sånn sett veldig spennende! Men jeg har godt over ti års erfaring med å skape fightere fra ingenting. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å legge til rette for en topp prestasjon i VM i Las Vegas i 2014. Jeg har veldig troen på råmaterialet i norske utøvere, og at vi kan komme til topps.